Hoe vaak voert angst de boventoon in je leven?

Hoe vaak komt het voor dat je iets heel graag wilt, maar dan komt gelijk het draakje “ja, maar…” daar achteraan. Hoeveel kansen laten wij niet liggen door deze twee woordjes? Hoe komt dit? Is het angst? Wat zullen anderen hiervan denken? Dit durf ik toch niet? Waarom gunnen wij het onszelf niet om het op zijn minst te proberen?

Hoe vaak voert angst de boventoon in je leven?

Gevochten tegen het leven

Jaren heb ik deze beren op de weg gezien. Jaren heb ik ook gevochten tegen het leven, mij verzet. Al mijn gezinsleden gingen voor, maar mij mijn leven stond “on hold”. Ik voelde mij een soort robot en leefde het leven voor anderen, in plaats van ook aan mijzelf te denken. Het resultaat: ik zat niet lekker in mijn vel en werd steeds zwaarder. Hierdoor werd mijn zelfrespect alleen maar lager en cijferde ik alles weg waar ik van droomde. Tot het moment dat het niet verder ging.

Het verlangen mijzelf wat te gunnen!

Op een gegeven moment kwam er een keerpunt. Ik weet niet eens meer wat het exacte moment was, maar op een gegeven moment kwamen er scheurtjes in het verzet tegen het leven. Er werd een zaadje geplant. Het verlangen om mijzelf wat te gunnen. Er werd een proces in gang gezet. Sindsdien is er zoveel in mijn leven verandert.

Het heeft mij doen inzien dat als je niet tegen het leven vecht er hele mooie dingen kunnen ontstaan. Ik ben helemaal niet zweverig ingesteld, maar ik ervaar dat als je meebeweegt met het leven en echt kijkt naar wat je wordt aangereikt, dat er hele mooie dingen kunnen ontstaan. Ze zeggen weleens “wat je aandacht geeft, dat groeit”.

Wat geef jij je kinderen mee?

Wat zou je zeggen tegen een vriendin die haar dromen niet volgt? Wat geeft jij je kinderen mee? Ik vertel mijn kinderen altijd dat ze hun droom achterna moeten gaan. “Zorg ervoor dat je doet waar je gelukkig van wordt”. Ik geloof daar ook echt in. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. Vrienden en familie zijn belangrijk, maar de meest belangrijke persoon in jouw leven ben jij. De keuzes die jij maakt in jouw leven bepalen jouw geluk.

Mijzelf gelukkig maken

Nadat bij mij het zaadje werd geplant zijn er zoveel dingen op mijn pad gekomen die mij meer en meer hebben doen inzien hoe ik mijzelf gelukkig kan maken. Een eerste stap zette ik tijdens een time-managementcursus van Covey. Covey vraagt je om een schaal met keien te nemen. Elke kei staat voor wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Je kunt de schaal zover vullen tot hij vol is. Omdat er tussen de keien altijd wat ruimte over is, kun je deze ruimte vullen met grind. Grind staat voor minder belangrijke zaken waar je wel aandacht aan wilt besteden, maar alleen als er tijd overblijft nadat je jouw tijd hebt besteedt aan de keien in jouw leven.

Niet de moeite waard

Valt iets niet onder de keien en het grind, dan is het wellicht niet de moeite waard om hier tijd aan te besteden en kost dat je dan waarschijnlijk ook negatieve energie. Probeer dit soort zaken af te stoten. Dit is misschien in het begin spannend, maar ik spreek uit ervaring dat dit heel bevrijdend kan zijn.

Als ik een voorbeeld van mijzelf neem. Ik heb een hekel aan verjaardagen. Als je naar een verjaardag gaat, spreek je meestal met iedereen behalve de jarige zelf, want die heeft het te druk. Ik ben hoogsensitief en vind het belangrijk om echt aandacht voor iemand te hebben. Als ik dus naar een verjaardag ga, dan kom ik voor de jarige en niet voor de andere mensen op de verjaardag (al kunnen die best aardig zijn). Als ik de jarige dan niet te spreken krijg, is dit voor mij verloren tijd. Dit is dus tijd die ik beter kan besteden. Alleen voor de mensen die ik echt belangrijk vind zal ik hiervoor een uitzondering maken. Het klinkt misschien heel egoïstisch, maar soms kan dit precies zijn wat je nodig hebt.

Ga voor waar jij je goed bij voelt!

Een coach heeft mij eens doen inzien dat je vooral moet gaan voor waar jij je goed bij voelt en je niet moet aantrekken van wat anderen hiervan vinden. Het grappige is dat mensen minder dingen gek vinden dan dat jij denkt. Als jij doet waar jij je goed bij voelt, dan bewegen de mensen met je mee.

Jij bent jouw beste vriend en alleen jij kunt de stappen zetten naar een mooier leven! Dat kan ook betekenen dat je eerste stap zetten is dat je hulp vraagt.

Als je vertrouwen hebt hoef je niet de hele trap te zien om je eerste stap te zetten!

Extra informatie

Het belang van eigen keuzes maken

Bronvermelding

Tekst: Patricia Waterlaat-Boersen
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *