Het belang van een eetdagboek

Laten we eerlijk zijn, ons geheugen is niet altijd de meest betrouwbare metgezel. Het herinnert ons aan de naam van onze eerste basisschool leraar, maar vergeet volledig wat we gisteren voor lunch aten. Daarom is het bijhouden van een eetdagboek de ideale manier om onze voeding onder de loep te nemen. Het bijhouden van een eetdagboek is echter niet alleen goed als reminder, het houdt ons ook scherp, gefocust, bij de les. Daarnaast geeft het je inzicht in je dagelijkse voedingspatroon, daar waar het goed gaat, maar ook als het wat minder goed gaat.

Het belang van een eetdagboek

Bewustwording is de sleutel

Het bijhouden van een eetdagboek helpt je bewust te worden van wat je eet en drinkt. Het is net als het hebben van een personal trainer die zegt: “Hee jij, ja jij, je hebt net drie koekjes gegeten, niet twee!” Deze confrontatie met de feiten kan behoorlijk ontnuchterend zijn, maar hey, kennis is macht, toch?

Het bijhouden van een eetdagboek dwingt je om bewust te zijn van wat je eet, hoeveel je eet en waarom je eet. Het is niet alleen een registratie van je maaltijden, maar het biedt ook inzicht in je eetgewoonten en -patronen. Dit kan je helpen om bewuster te worden van je keuzes en je aandacht te richten op je gezondheidsdoelen.

Patronen en gewoonten onderscheiden

Je kent die momenten wel, als je ’s avonds op de bank ploft en denkt: “Waarom heb ik toch altijd zin in chips op dinsdagavond?” Welnu, een eetdagboek kan je helpen deze patronen te ontdekken. En nog belangrijker, het kan je helpen om gezondere keuzes te maken.

Met het bijhouden van een eetdagboek zou je kunnen merken dat je vaak snackt als je gestrest of verveeld bent, in plaats van wanneer je daadwerkelijk honger hebt. Door dit patroon te herkennen, kun je actief werken aan het vinden van andere manieren om met stress of verveling om te gaan, in plaats van naar eten te grijpen. Dit verhoogt je focus en motivatie om gezondere keuzes te maken en je doelen te bereiken.

Het maakt je verantwoordelijk

Niemand wil in hun eetdagboek opschrijven dat ze een hele zak snoep hebben leeggegeten (tenzij het suikervrij snoep was, dan krijg je een pluim!). Het eetdagboek fungeert als een soort voedingsgeweten, waardoor je twee keer nadenkt voordat je dat extra stukje taart pakt.

Dus, het bijhouden van een eetdagboek is niet alleen een krachtig hulpmiddel voor gewichtsbeheersing en gezond eten, maar het kan ook bijdragen aan een grotere bewustzijn, focus en zelfdiscipline in je algehele levensstijl.

Weet wat je eet

Als je weet wat je op een dag hebt gegeten, weet je ook of er nog ruimte is voor een kleine (gezonde) snack, een “extraatje”. Een stukje fruit, wat yoghurt, een cracker of misschien zelfs voor een grotere snack! Meten is weten!

Hoe je een eetdagboek kunt bijhouden

Oké, het klinkt allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je nu met het bijhouden van zo’n eetdagboek?

Stap 1: Kies je medium

Je kunt old school gaan met pen en papier, of je kunt technologie omarmen en een app gebruiken. Beide methoden hebben hun voordelen, maar het belangrijkste is dat je kiest voor iets dat voor jou werkt.

Stap 2: Wees eerlijk en precies

Het doel van een eetdagboek is niet om jezelf beter te laten lijken, maar om te ontdekken wat je daadwerkelijk consumeert. Dus als je een extra klodder mayo op je broodje smeert, schrijf het op! Met het bewust weglaten houd je alleen jezelf voor de gek. Waarom zou je dat willen?

Stap 3: Vergeet de details niet

Het gaat niet alleen om het eten, maar ook om de omstandigheden. Waar was je? Met wie was je? Hoe voelde je je? Dit soort details kan helpen bij het ontdekken van triggers voor bepaalde eetgewoonten.

Stap 4: Consistentie is cruciaal

Een eetdagboek werkt het beste als je het consistent bijhoudt. Probeer het een gewoonte te maken om je maaltijden en snacks direct na consumptie te noteren.

Aanbevolen (gratis) apps voor het bijhouden van een eetdagboek

Nu we je hebben overtuigd van het belang van een eetdagboek (en als we dat nog niet hebben gedaan, scroll dan terug naar boven en lees opnieuw), hier zijn een paar gratis apps die je kunt gebruiken om je voedingsgewoonten bij te houden:

MyFitnessPal

Dit is de koningin van de voedingsapps. Je kunt er voedsel, waterinname en zelfs activiteit in bijhouden. En met een database van meer dan 11 miljoen voedingsmiddelen, is er een goede kans dat je die rare veganistische snack die je net hebt geprobeerd, kunt vinden.

Lose It!

Lose It! is een andere geweldige optie, vooral als je een visueel ingesteld persoon bent. De app heeft een heldere, kleurrijke interface die zelfs het bijhouden van broccoli leuk maakt!

Lifesum

Lifesum is ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een meer holistische benadering van gezondheid. Naast het bijhouden van voedsel en water, kun je ook je slaap, stemming en lichaamsbeweging bijhouden.

FatSecret

Deze app heeft een uitgebreide voedingsdatabase en biedt ook de mogelijkheid om maaltijden te plannen, recepten te delen en te communiceren met een gemeenschap van gebruikers.

Mijn eetmeter

Mijn Eetmeter kun je bijhouden wat je eet en hoeveel je beweegt. Het geeft je vervolgens een overzicht en voedingsadvies op basis van de Schijf van Vijf. De kwaliteit en nauwkeurigheid van de informatie in de app is over het algemeen betrouwbaar, maar het is belangrijk om de weergegeven portiegrootte te controleren bij het scannen. Voor het beweegdagboek zijn de activiteiten gebaseerd op de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Niet alle activiteiten worden als intensief genoeg beschouwd om mee te tellen voor het weekoverzicht. Er waren twee privacyproblemen vastgesteld in een snelle privacy scan, maar beide problemen zijn inmiddels opgelost​.

Weight Watchers

De Weight Watchers voedingsapp biedt gebruikers een handige tool om hun dieet en gewichtsverliesdoelen bij te houden. Met de app kunnen gebruikers eenvoudig voedingsmiddelen en maaltijden opzoeken, punten toewijzen aan voedingsmiddelen op basis van het SmartPoints-systeem en hun dagelijkse inname volgen. Deze voedingsapp helpt gebruikers om bewuste voedingskeuzes te maken en hun gezondheidsdoelen te bereiken.
(Deze app is niet gratis).

Essentiële rol

Het bijhouden van een eetdagboek kan een essentiële rol spelen bij het behouden van een gezonde levensstijl. Het stimuleert bewustzijn over de voeding die je consumeert, helpt je jouw eetgewoonten beter te begrijpen en identificeert gebieden die verbetering nodig hebben. Het kan niet alleen helpen bij gewichtsbeheersing door je bewust te maken van je calorie-inname, maar het zorgt ook voor een evenwichtig dieet door je te laten zien of je voldoende van alle voedselgroepen binnenkrijgt. En onthoud: het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook om hoe en wanneer je eet. Door dit vast te leggen in een eetdagboek, kun je patronen herkennen en nodige aanpassingen maken voor een gezondere levensstijl. Dus, pak die pen, open die app en begin met het vastleggen van je voedingsreis!

Laat je eetdagboek je persoonlijke voedingscoach zijn op je weg naar een gezondere levensstijl!

Extra informatie

Hoeveel groenten en fruit heb je nodig per dag?
Inspiratie: 3x gezonde ontbijtjes met weinig calorieën
Wat is de keerzijde van “nee” zeggen?
Met deze tips weersta je de snackverleiding!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *