Het belang van eigen keuzes maken

Op mijn scheurkalender in het toilet lees ik de woorden “Als je behoefte hebt aan een nieuw hoofdstuk in je leven, wacht niet tot de nieuwe pagina vanzelf omslaat.” Ik laat de woorden even tot mij doordringen en voel hoe de waarheid zich aan mij opdringt. Om de koers van ons leven te bepalen, is het belangrijk dat we zelf aan het roer staan en daar horen keuzes bij. Iedere dag moeten we keuzes maken. Kleine of grote. Nemen we dit wel? Of nemen we dit niet? Gaan we naar links of toch maar liever naar rechts? De meeste keuzes gaan ongemerkt en vanzelf, maar worden de keuzes gewichtiger of belangrijker, dan lijkt het soms wat minder makkelijk te gaan.

Het belang van eigen keuzes maken

Kleine cadeautjes

Keuzes maken betekent verantwoordelijkheid nemen en ja, dat kan soms best een beetje stress geven. Maar precies zoals de scheurkalender laat weten, die pagina slaat niet vanzelf om. Soms moeten we daar bewust stappen in zetten. Hoe lastig die misschien vooraf ook lijken. Toch zal je merken dat als je eenmaal een keuze hebt gemaakt en de koers daarin volgt, dat je allerlei dingen op je pad kunt tegenkomen die je verder kunnen helpen. De kleine cadeautjes van het leven die je laten zien dat je de juiste richting op bent gegaan.

Verantwoordelijkheid voor je leven

Het maken van keuzes kan soms lastig lijken, maar het kan ook een gevoel van vrijheid geven. Je laat immers aan jezelf zien dat jij de touwtjes van jouw leven in handen hebt. Jij bepaalt de koers, niet een ander. Jij neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor je leven. Dat betekent niet dat alles perfect moet gaan verlopen, want je hebt geen keuze wat je op je levenspad gaat tegenkomen. Het is echter wel aan jou hoe je ermee omgaat. Angst de verkeerde keuze te maken is daarom veelal onterecht. Er bestaan geen “perfecte keuzes”, het gaat erom dat àls we een keuze maken, daar het beste van maken. En dat gaat soms met vallen en opstaan.

Van fouten leren we

Wist je dat je ook kiest als je géén keuze maakt? Want in dat geval wordt er voor je gekozen, door de omstandigheden of door een ander. In veel gevallen zal dat niet de keuze zijn waar je zelf voor had willen kiezen. Iedere bewuste of onbewuste keuze heeft invloed op je leven, dan kun je maar beter daar zelf invloed op uitoefenen. Het maken van verkeerde keuzes hoort erbij, we leren ervan, ze laten je zien wat niet bij je past en maken je wijzer en sterker. Zonder fouten komen we geen stap verder en gelukkig zijn heel veel keuzes te herstellen.

Hoe maak je een keuze?

Een goede keuze maak je op basis van je gevoel, verstand en intuïtie. Het is een combinatie van alle factoren. Vaak willen we onze keuze alleen met ons verstand maken, maar de kans is groot dat je dan allerlei beren op de weg gaat zien en gaat piekeren over de mogelijke consequenties van de keuze, zodat je onderaan de streep niet meer durft te kiezen. Vaak denken we alleen aan mogelijke negatieve gevolgen en vergeten we dat er ook positieve gevolgen kunnen zijn. Keuzes maken met uitsluitend verstand kan daarom een verlammende werking hebben.

Moet je een belangrijke keuze maken? Luister dan ook naar je hart. Neem een moment van stilte, daal af in jezelf en durf te voelen. Wat voel je bij de keuze die je wilt gaan maken? Welke emotie ervaar je als je eraan denkt? Word je er blij van? Vrolijk? Of word je er juist onrustig van, bezorgd of verdrietig? Durf naar je gevoel te luisteren, het helpt je bij het maken van een keuze. Als je durft te vertrouwen op je hart en intuïtie, in combinatie met het rationele denken van je verstand dan wordt het makkelijker om te kiezen.

Maak gebruik van je angst. Niet de angst die je ondermijnt en klein houdt, maar de angst die jou kan ondersteunen en laten groeien. Gebruikt die angst als katalysator die je nodig kunt hebben om de sprong te wagen en uit je comfortzone te stappen. Ongeacht wat anderen van je zeggen.

Wees lief voor jezelf

En pakt je keuze minder goed uit dan je vooraf had gehoopt? Wees dan lief voor jezelf en haal er een leermoment uit. Wat kun je nu doen om een betere keuze te maken? Wat heb je nodig voor een volgende keuze? Juist dit zijn de momenten waarop je kunt leren, maak er dus het beste van. Berthold Gunster (Omdenken) zou zeggen: “Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren”.

Misschien maak jij vandaag wel die keuze naar een gezondere leefstijl, gewoon omdat je het waard bent! Sla gewoon vandaag nog die pagina om…!

Extra informatie

Hoe vaak voert angst de boventoon in je leven?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *