Ook jij kunt de kracht van ont-moeten ervaren!

De was moet nog gedaan en ook moet ik nog snel naar de supermarkt voor wat verse groente voor het avondeten. Oh, bijna vergeten dat ik ook nog even langs de DHL moet om een pakket op te halen, en…” Ho, stop! Ik moet he-le-maal niks. Want van wie zou ik iets moeten? Die dwang leggen we onszelf op en zodra we dat loslaten, ligt de weg open om onszelf te ont-moeten.

Ook jij kunt de kracht van ont-moeten ervaren!

Herkenbaar?

Zijn al die moetjes herkenbaar en word je er ook zo gek van? Wellicht word je al moe van het idee aan die waslijst die je nog hebt af te werken. Niet zo gek dat het woord “moe” het grootste gedeelte uitmaakt van “moet”, moeten kost namelijk hartstikke veel energie. Door de – door onszelf – opgelegde hectiek, jagen we onszelf de dag door, waardoor er nauwelijks tijd overblijft stil te staan bij onszelf, te genieten van de mooie cadeautjes in de natuur of te luisteren naar de ander. En dan bedoel ik écht te luisteren, niet dat oppervlakkige luisteren terwijl je door je social media account scrolt…

En als het “moeten” niets te maken heeft met jakkeren en jagen, dan leggen we onszelf wel allerlei verplichtingen op, zoals: “Ik moet nu stoppen met snoepen en snaaien, ik moet gezonder gaan leven, ik moet meer gaan sporten, ik moet…” Stop!!

Moeten is dwang

Mijn oma zei het vroeger tegen me: “Marion, moeten is dwang en huilen is kindergezang”. En gelijk had ze. We willen de dingen best allemaal doen, maar uit vrije wil en niet uit verplichting. Moeten geeft stress, het jaagt ons door het leven en laat verkeerde energie ontwaken. “Moeten” lijkt maar weinig ruimte over te laten voor onszelf. Stop ermee. Schrap dat woord uit je woordenboek, vanaf vandaag moet je niks meer. Vervang het woord voor willen, mogen of kunnen.

Ons leven bestaat niet voor een groot gedeelte uit verplichtingen, dat is wat we ons zelf wijs maken. Het is juist de hoogste tijd voor ONT-moeten. Maar hoe doe je dat?

Ont-moeten kun je leren

De belangrijkste stap naar ont-moeten is te onderkennen dat je teveel druk ervaart en veel te streng voor jezelf bent. Als je dat van jezelf kunt zien, ben je al flink op de goede weg. De volgende stap zou kunnen zijn, een lijst te maken van alles wat je jezelf hebt opgelegd; noem het een ont-moetlijst. Wat heb je jezelf de afgelopen dagen, maanden, jaren opgelegd? Schrijf al die moetjes op een vel papier, post-its, de spiegel, een dagboek of desnoods op een rol behang, als het er erg veel zijn.

Bekijk de lijst en vraag jezelf bij alles af, of je deze dingen ook daadwerkelijk wilt? Willen is namelijk vrijwillig (en dus leuker) en kost veel minder energie.

Tijd voor jezelf

Bouw dagelijks wat tijd in voor jezelf, zodat je kunt luisteren naar jezelf, jezelf opnieuw ontmoeten. Alleen door stil te zijn is er ruimte je innerlijke stem ook daadwerkelijk te horen. Wat wil jij jezelf vertellen? Waar krijg jij energie van? Wat maakt jou blij? Wat heb jij nodig?

Wees lief voor jezelf. Je moet niks maar mag van alles. Je mag werken, je mag genieten, je mag slapen, je mag voor een gezonde levensstijl kiezen, je mag tijd voor jezelf maken, je mag niks doen, je mag afvallen, je mag jezelf (opnieuw) ontmoeten.

Welkom in je nieuwe leven, waarin JIJ aan het roer staat!

Extra informatie

Het belang van eigen keuzes maken
Hoe vaak voert angst de boventoon in je leven?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *