Opgejaagd gevoel? Zo verban je de stress uit je lijf!

Ervaar je een opgejaagd gevoel? Ben je snel boos, geïrriteerd en zitten je tranen hoog? Last van gebroken nachten en laag in je energie? Dan is de kans groot dat je stress ervaart. En dat kun je maar beter zo snel mogelijk kwijtraken want stress verblindt je voor de mooie dingen in je leven. Maar ook fysiek doet stress weinig goeds. Het verhoogt je hartslag, versnelt de ademhaling, het laat je meer transpireren, het laat je bloeddruk stijgen en het kan zelfs je spijsverbetering stil leggen. Kortom, allemaal vervelende dingen waar niemand op zit te wachten.

Opgejaagd gevoel? Zo verban je de stress uit je lijf!

Waarom ervaart een mens stress?

Een goede vraag, want als iets zo slecht voor je is, waarom bestaat het dan? Omdat het namelijk niet alleen slecht voor je is. Aangedreven door de belangrijkste stresshormonen adrenaline, cortisol en noradrenaline zet het je lichaam in actie. Het maakt je alert om te kunnen overleven in gevaarlijke omstandigheden. Dat is natuurlijk prima! Echter als je lichaam in deze alarmmodus blijft hangen, of wanneer het te vaak gebeurt, dan is het minder gezond en kunnen er burn-out klachten ontstaan.

Meest voorkomende stressklachten

Geen idee of je last hebt van stress? Check dan eens deze Stress-Top-tien:

01. Gespannen
02. Lusteloos
03. Weinig tot geen energie
04. Kort aangebonden
05. Concentratieproblemen
06. Veel piekeren
07. Concentratieproblemen
08. Slaapproblemen
09. Fysieke klachten als hoofdpijn, spierpijn, pijn in ledematen
10. Vatbaarder voor virussen

Herken je meerdere signalen uit deze Stress-Top-Tien? Grijp dan in en voorkom dat de klachten steeds erger worden.

Hoe kun je stress voorkomen of ontlopen?

Daar zijn verschillende methodes voor, we zullen er een aantal voor je bespreken:

Dissociëren

Dissociëren is een ander woord voor “losraken van jezelf of omgeving” en in dit geval gaat het om dissociëren van je zorgen. Probeer je zorgen uit je hoofd te zetten. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want als het zo simpel was, dan was er ook geen probleem. Echter je kunt dit ook met kleine stappen bereiken. Hoe langer het lukt, hoe meer tijd jouw lichaam krijgt om de alert modus te verminderen, waardoor de stress en/of angst gaat afnemen.

Durf te genieten

Genieten, ontspannen, leuke dingen doen, tijd voor jezelf maken, het is allemaal belangrijk. Neem eens een vrije middag en ga met je bestie of je partner gezellig lunchen. Plan een weekendje weg, luister naar muziek, lees een fijn boek, boek een massage, vrij de sterren van de hemel, spreek een leuke diner-date af, kortom maak zoveel mogelijk plezier. Work hard, play hard! Je hebt tijd nodig om op te laden. Je zult zien dat hoe meer leuke momenten je hebt, hoe sneller je zorgen zullen afnemen.

Beweeg, beweeg, beweeg!

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Lichaamsbeweging gaat de effecten van stress tegen en zorgt ervoor dat je je meer ontspannen gaat voelen en rationeler over je problemen gaat nadenken. Kies een sport of manier van bewegen die je leuk vindt, want tegen je zin jezelf naar de sportschool sleuren, daar wordt niemand beter van. Lopen, fietsen, zwemmen, dansen, paardrijden, hordelopen, tennissen, volleyballen, het maakt allemaal niet uit, als het maar iets is waar jij energie van krijgt!

Plan je activiteiten

Te weinig tijd? Misschien is er iets mis aan je time-management. Hoogste tijd om je planning eens goed onder de loep te nemen, want stel je wel de juiste prioriteiten? Houd eens een paar dagen bij waar jij je tijd aan besteed, dit kan een zeer verrassende uitkomst geven. Misschien heb je wel veel meer tijd dan je denkt en gaat er veel tijd verloren in nutteloze dingen!

Goed is goed

Wellicht verlang je teveel van jezelf, goed is goed genoeg, het hoeft allemaal niet perfect! Soms is het een kwestie je verwachtingen wat (naar beneden) bij te stellen. Accepteer je eventuele beperkingen en wees een beetje liever voor jezelf. Door realistische doelen te stellen, doelen die je ook écht daadwerkelijk kunt halen, wordt de stress verminderd. Terwijl falen of niet aan je eigen (veel te hoge, niet realistische) verwachtingen voldoen, juist weer stress veroorzaakt.

Gun jezelf eens het advies dat je aan anderen geeft…

Extra informatie

Ook jij kunt de kracht van ont-moeten ervaren!
Hoe onzeker kan een ander jou maken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *