Manieren om het immuunsysteem te versterken

De bladeren beginnen te vallen en hoewel de temperatuur nog aan de hoge kant is, zit toch de ‘R’ alweer in de maand. Jazeker, de herfst is in aantocht! Met de herfst komt ook het griepseizoen, en dat betekent dat je immuunsysteem een extra boost kan gebruiken. En daarom een paar tips om je immuunsysteem een oppepper te geven. Zo ben je helemaal klaar voor het aankomende herfstseizoen!

Manieren om het immuunsysteem te versterken

Eet gezond en gevarieerd

Groenten en fruit zijn je beste vrienden

Het is geen geheim dat een gezond dieet wonderen kan doen voor je algehele welzijn. Maar wist je ook dat het een directe invloed heeft op je immuunsysteem? Groenten en fruit zijn rijk aan vitamines zoals vitamine C en antioxidanten die je immuunsysteem versterken.

Probiotica: goed voor de darmen, goed voor het immuunsysteem

Je darmen spelen een cruciale rol in je immuunsysteem. Probiotica, te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool, kunnen de gezonde bacteriën in je darmen een boost geven.

Beweeg regelmatig

Sporten: niet alleen voor de summer body

We weten allemaal dat sporten goed is voor het hart en de spieren, maar het heeft ook een positief effect op het immuunsysteem. Door te sporten verbeter je de bloedsomloop, waardoor je immuuncellen efficiënter door je lichaam kunnen reizen.

Wandelen in de natuur

Lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen in de natuur, kan ook bijdragen aan een sterk immuunsysteem. De frisse lucht en het groen om je heen hebben een ontspannend effect, wat stress vermindert. En minder stress betekent een sterker immuunsysteem!

Slaap als een roos

Waarom slaap zo belangrijk is

Slaap is cruciaal voor een goed functionerend immuunsysteem. Terwijl je slaapt, produceert je lichaam cytokines, een soort eiwit dat infecties en ontstekingen helpt bestrijden. Dus trek die pyjama aan en duik je bed in!

Slaapritme

Probeer een consistent slaapritme aan te houden. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend.

Minder stress, meer geluk

Ontspanningstechnieken

Stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Probeer daarom verschillende ontspanningstechnieken zoals meditatie, mindfulness, of gewoon een goed boek.

Lach!

Lachen is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je immuunsysteem. Het vermindert stress en verhoogt de productie van witte bloedcellen. Dus kijk die komische film of ga naar een stand-up comedy show!

Kruiden en supplementen

Gember, knoflook en kurkuma

Sommige kruiden zoals gember, knoflook en kurkuma hebben antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die je immuunsysteem kunnen ondersteunen.

Supplementen: ja of nee?

Vitamine C- en zinksupplementen zijn populair als het gaat om het versterken van het immuunsysteem. Echter, het is altijd beter om eerst met je arts te overleggen voordat je supplementen gaat slikken.

Heb je zelf nog tips of vragen? Laat het weten in de reacties! En deel deze blog als je ‘m nuttig vond, zodat ook anderen gezond de herfst doorkomen. Tot de volgende keer!

Extra informatie

Het belang van een eetdagboek
Met deze tips weersta je de snackverleiding!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *