Waarom jij meer vis op je bord wilt!

In een gezond voedingsprogramma hoort ook een portie vis. Het eten van zeedieren heeft namelijk heel veel voordelen. Ja, je hoort het goed: vis eten is niet alleen lekker, maar ook supergezond! Laten we eens kijken waarom je vaker “ja” wilt zeggen tegen dat stukje zalm, kabeljauw of makreel.

Waarom jij meer vis op je bord wilt!

Vol met omega-3

Eén van de bekendste voordelen is de aanwezigheid van omega-3 vetzuren. Dit zijn gezonde vetten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de werking van ons brein en dragen bij aan een gezond hart. Ze kunnen zelfs helpen om depressies te bestrijden. Eén portie vette vis per week kan al voldoende zijn om te profiteren van deze voordelen. Dus gooi die zalm maar op de barbecue!

Rijk aan eiwitten

Naast vetten is het ook een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn nodig voor tal van functies, zoals het herstellen van spierweefsel na het sporten. Zelfs de magere vissoorten zoals kabeljauw zitten boordevol eiwitten. Dus of je nu aan het bulken bent of gewoon op zoek bent naar een gezond alternatief voor vlees: vis is je beste vriend.

Vitaminen & mineralen galore

Alsof omega-3 en eiwitten nog niet genoeg waren, is vis ook nog eens een bom van vitaminen en mineralen. Denk aan vitamine D, B2, calcium en ijzer. En laten we jodium niet vergeten, een mineraal dat vaak ontbreekt in andere voedingsmiddelen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor allerlei functies in ons lichaam, van botgezondheid tot het functioneren van onze stofwisseling.

Laag in calorieën

Als je op je gewicht let, is vis ook een slimme keuze. Het is over het algemeen laag in calorieën, terwijl het je wel voorziet van allerlei belangrijke voedingsstoffen. Dit maakt het een ideale keuze voor iedereen die wil afvallen zonder aan voedingswaarde in te leveren. Kies dan wel voor gegrilde of gestoomde vis en vermijd gefrituurde varianten.

Goed voor de huid

Omega-3 vetzuren doen niet alleen wonderen voor je brein en hart, maar ook voor je huid. Ze helpen om je huid gehydrateerd en soepel te houden. Als je last hebt van een droge huid of zelfs eczeem, kan meer vis eten een oplossing zijn.

Duurzaamheid? Kies bewust!

Nu je al deze voordelen kent, vraag je je misschien af of vis eten wel duurzaam is. Goed punt! Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken als het op vis aankomt. Kies voor vis met een keurmerk, zoals MSC voor wilde vis en ASC voor kweekvis. Op deze manier weet je dat het op een duurzame manier is gevangen of gekweekt.

Recepten en inspiratie

Om je op weg te helpen, zijn er talloze recepten te vinden die vis als hoofdingrediënt hebben. Van Aziatische roerbakgerechten tot Mediterrane visstoofpotten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het kan gegrild, gebakken, gestoomd, of zelfs rauw (denk aan sushi) worden gegeten. Voeg wat verse kruiden en een scheutje citroensap toe, en je hebt een smaakvol en voedzaam gerecht!

Meer vis eten?

Dus, moeten we meer vis eten? Het antwoord is een volmondig ‘ja’, maar met een kleine kanttekening rondom duurzaamheid. Het is een geweldige bron van omega-3, eiwitten, vitaminen en mineralen. Het is goed voor je hart, brein, spieren en zelfs je huid. Bovendien is het een heerlijke toevoeging aan je dieet die op allerlei manieren bereid kan worden.

Extra informatie

Vijf gezonde en voedzame lunchgerechten
Inspiratie: 3x gezonde ontbijtjes met weinig calorieën
Drie heerlijke, gezonde salades voor tijdens de hitte

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *