Waarom heeft een goede nachtrust effect op je gewicht?

Heb je ooit zo’n nacht gehad waar je elk uur van de klok hebt gezien? De volgende dag voel je je niet alleen moe en humeurig, maar je hebt ook een onverklaarbare drang naar snacks en comfortfood. Nou, het blijkt dat een goede nachtrust en gewicht meer met elkaar te maken hebben dan je misschien denkt.

Waarom heeft een goede nachtrust effect op je gewicht?

Waar komt die onverklaarbare drang vandaan?

Eén van de sleutelfactoren in deze relatie zijn hormonen. Ja, die kleine moleculen die je lichaam stiekem besturen. Twee hormonen spelen hier een bijzondere rol: ghreline en leptine. Ghreline staat bekend als het “hongerhormoon”. Wanneer je niet genoeg slaapt, maakt je lichaam meer ghreline aan, waardoor je meer zin krijgt in eten.

Aan de andere kant hebben we leptine, het “verzadigingshormoon”. Dit hormoon signaleert je hersenen dat je vol zit. Bij slaapgebrek daalt het leptineniveau, waardoor je lichaam minder goed kan signaleren dat je genoeg hebt gegeten. Deze hormonale disbalans zorgt er dus voor dat je meer eet dan nodig is, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename.

Minder slaap, meer Snacks

Als je moe bent, is de kans groot dat je naar suikerrijke en vette snacks grijpt. Dat komt omdat je lichaam snelle energie nodig heeft om wakker te blijven. Suiker en vet geven een snelle energieboost, maar ze zijn ook rijk aan calorieën en arm aan voedingsstoffen. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin je steeds meer eet, maar je nooit echt verzadigd voelt.

Metabolisme

Gebrek aan slaap heeft ook een directe invloed op je metabolisme. Als je niet voldoende slaapt, vertraagt je stofwisseling, waardoor je lichaam minder calorieën verbrandt. Bovendien wordt bij slaaptekort de opslag van vet in het lichaam bevorderd. Dat is natuurlijk niet wat je wilt als je probeert af te vallen of op gewicht te blijven.

Beweging? Ehm, misschien morgen

Als je moe bent, is de kans kleiner dat je zin hebt om te sporten. En dat is jammer, want beweging is cruciaal voor gewichtsbeheersing en algemene gezondheid. Het gebrek aan energie en motivatie om te sporten kan dus een direct gevolg zijn van een slechte nachtrust.

Wat kun je doen?

Nu we weten hoe slaap en gewicht met elkaar verbonden zijn, is de vraag: wat kunnen we doen om dit te verbeteren?

Meer slaap klinkt voor de hand liggend, maar een consistente 7-9 uur slaap per nacht kan wonderen doen voor je gewicht en algehele welzijn.

Het blauwe licht van je telefoon of tablet kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine belemmeren. Probeer een uur voor het slapengaan je schermen weg te leggen.

Als je dan toch een snack wilt, kies dan voor iets gezonds zoals fruit of noten in plaats van chips of koekjes.

Niet alleen helpt beweging bij gewichtsbeheersing, maar regelmatige lichaamsbeweging bevordert ook de slaapkwaliteit.

Extra informatie

De impact van elektronische apparaten op slaap
Natuurlijke remedies voor slapeloosheid
Waarom is voldoende slaap zo belangrijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *