De impact van elektronische apparaten op slaap

Onze “geliefde” elektronische apparaten spelen een grote rol spelen in ons dagelijks leven. Van smartphones tot laptops, ze zijn overal en altijd bij ons. Maar wist je dat deze apparaten ook een impact kunnen hebben op onze slaap?

De impact van elektronische apparaten op slaap

Tussen de lakens met je telefoon

We kennen het allemaal wel. Je ligt in bed en scrollt nog even snel door je sociale media, checkt het weer voor morgen of stuurt dat laatste appje. Maar is dit eigenlijk wel zo slim?

In onze moderne samenleving is de smartphone bijna een verlengstuk van onszelf geworden. Het apparaat is niet alleen overdag, maar ook ’s nachts aanwezig in ons leven. Laten we eens kijken naar de vele manieren waarop dit kleine apparaat onze nachtrust kan beïnvloeden.

Een aaneenschakeling van verleidingen

Wie kan de verleiding van nog één laatste blik op Instagram, Facebook, of Twitter weerstaan voordat we in slaap vallen? Helaas kunnen deze apps ons geestelijk alert maken, waardoor het moeilijker wordt om onze hersenen uit te schakelen en in slaap te vallen. Voor sommigen van ons is de telefoon ook een werkapparaat. E-mails, berichten van collega’s, en deadlines blijven ons achtervolgen, zelfs in bed. Deze constante connectie met werk kan leiden tot verhoogde stressniveaus, die onze slaap verder kunnen verstoren.

Of je nu Candy Crush speelt of de laatste nieuwtjes leest, de verleiding om door te gaan kan sterk zijn. Voordat je het weet, zijn er uren voorbij, en heb je kostbare slaaptijd verspeeld. Zelfs als je probeert te slapen, kunnen de constante meldingen van apps en berichten een stoorzender zijn. Dit kan een onderbroken slaappatroon veroorzaken, wat op lange termijn problemen kan opleveren.

Blauw licht: de sluimerende boosdoener

Elektronische apparaten geven een blauw licht af dat de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons helpt inslapen, kan onderdrukken. Dit kan leiden tot slaapproblemen.

De geest nooit in rust

Het constante gebruik van apparaten, zelfs vlak voor het slapengaan, houdt onze geest alert en actief. Daardoor kan het moeilijker worden om de rust te vinden die we nodig hebben om in slaap te vallen.

Tablets en laptops: vriend of vijand van de nachtrust?

Niet alleen smartphones, maar ook tablets en laptops kunnen een negatieve impact hebben op onze slaap. Denk hierbij aan:

Werk en ontspanning in bed
Laptops stellen ons in staat om tot laat door te werken. Hoewel dit soms handig kan zijn, kan het werken in bed leiden tot stress en slaapproblemen.

De binge-watching valkuil
Tablets maken het makkelijk om onze favoriete series in bed te kijken. Maar het constante licht van het scherm en de opwinding van de shows kunnen ons wakker en alert houden.

Tips voor een betere nachtrust

Ben je geschrokken van de invloed die onze apparaten kunnen hebben op je slaap? Geen paniek! Hier zijn enkele tips om een betere nachtrust te bevorderen:

Schakel de nachtmodus in
Veel apparaten hebben een nachtmodus die het blauwe licht vermindert. Schakel dit in tijdens de avonduren.

Beperk schermtijd voor het slapengaan
Probeer je apparaten minstens een uur voor het slapengaan weg te leggen.

Creëer een ontspannende routine
Lees een boek, mediteer of luister naar rustige muziek om je geest tot rust te brengen voordat je naar bed gaat.

Een oplossing?
Een manier om de invloed van je telefoon op je slaap te verminderen, is door een ritueel te creëren waarbij je telefoon buiten de slaapkamer blijft. Door een specifieke plek te hebben waar je je telefoon ’s nachts achterlaat, kun je een gezondere slaapomgeving creëren.

Extra informatie

Waarom heeft een goede nachtrust effect op je gewicht?
Natuurlijke remedies voor slapeloosheid
Waarom is voldoende slaap zo belangrijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *