Natuurlijke remedies voor slapeloosheid

Het is midden in de nacht, je hebt schaapjes geteld tot je er zelf bijna één werd, en slapen? Ho maar! In de 21e eeuw zijn slaapproblemen een wijdverbreid fenomeen. Hoewel er medicatie beschikbaar is voor slapeloosheid, zijn er ook een heleboel natuurlijke remedies die kunnen helpen. In deze blog duiken we in enkele natuurlijke manieren om de armen van Morpheus te bereiken zonder een bezoek aan de apotheek.

Natuurlijke remedies voor slapeloosheid

Kamillethee: meer dan een kopje gezelligheid

Je oma had het al bij het rechte eind toen ze je een kopje kamillethee aanbood voor het slapengaan. Kamille staat bekend om zijn kalmerende effect. De bloem bevat antioxidanten die een rol spelen bij het bevorderen van slaap. Maak een kopje hete kamillethee voor je naar bed gaat en zie of het je helpt ontspannen. Zorg wel dat je voor een theesoort zonder toegevoegde cafeïne gaat.

Lavendelolie: aromatherapie voor dummies

Een andere natuurlijke manier om een goede nachtrust te bevorderen, is het gebruik van lavendelolie. Een paar druppels op je kussen of een beetje in een diffuser kunnen wonderen doen. Lavendelolie is bewezen effectief in het verminderen van angst en stress, twee grote boosdoeners als het om slaapproblemen gaat.

Melatonine: de slaaphormoon opmars

Hoewel melatonine vaak in pilvorm wordt verkocht, is het een hormoon dat van nature in je lichaam voorkomt. Het helpt je biologische klok te reguleren en kan bijdragen aan een betere nachtrust. Raadpleeg wel even een arts voordat je met melatonine-supplementen begint, want het kan interfereren met andere medicijnen die je misschien gebruikt.

Valeriaanwortel: de kruidige slaapoplossing

Valeriaan is een kruid met mild kalmerende eigenschappen. Hoewel wetenschappelijk onderzoek niet eenduidig is, zweren veel mensen bij valeriaanthee of -capsules als hulpmiddel om in slaap te vallen. Mocht je deze optie willen proberen, houd dan rekening met een aanloopperiode; valeriaan heeft soms een paar weken nodig om effectief te worden.

Warme melk en honing: back to basics

Dit is een klassieke remedie die vooral bij kinderen populair is, maar ook volwassenen kunnen baat hebben bij een glas warme melk voor het slapengaan. Melk bevat tryptofaan, een aminozuur dat je helpt ontspannen. De honing is optioneel, maar de zoetigheid kan het makkelijker maken om in slaap te vallen.

Lichaamsbeweging: slaap je fit

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar lichaamsbeweging kan daadwerkelijk helpen om beter te slapen. Nu bedoel ik niet dat je een marathon moet rennen vlak voor je naar bed gaat. Eenvoudige vormen van beweging, zoals wandelen of yoga, kunnen al een verschil maken. Het beste is om te sporten vroeg in de dag of in ieder geval een paar uur voordat je gaat slapen.

Mindfulness en meditatie: zen jezelf naar dromenland

Mindfulness en meditatie zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als middelen tegen stress en angst. Deze technieken kunnen ook zeer effectief zijn bij het verbeteren van je slaap. Er zijn tal van apps en online cursussen die je kunnen helpen te leren hoe je deze methoden kunt toepassen.

Natuurlijk naar dromenland

Als je nachtenlang wakker ligt, kan de oplossing wel eens schuilen in een van deze natuurlijke remedies. Het beste is om verschillende methoden uit te proberen en te kijken wat voor jou werkt. Vergeet niet dat het altijd verstandig is om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met supplementen of kruiden, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Extra informatie

Waarom heeft een goede nachtrust effect op je gewicht?
Waarom is voldoende slaap zo belangrijk?
De impact van elektronische apparaten op slaap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *