Voordelen van biologische voeding

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig over biologische voeding praat. Van trendy stadscafé’s tot het schap in de supermarkt, biologisch is ‘booming’. Maar wat maakt biologisch voedsel nou écht anders dan regulier voedsel? En waarom zou je er extra voor betalen?

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig over biologische voeding praat. Van trendy stadscafé's tot het schap in de supermarkt, biologisch is 'booming'.

Biologisch voedsel: Een gezondere keuze

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Een van de grootste voordelen van biologisch voedsel is dat het geteeld wordt zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze chemicaliën kunnen in residuen achterblijven op het voedsel dat we eten. Biologisch voedsel bevat daarom vaak minder van deze residuen.

Meer voedingsstoffen

Uit sommige onderzoeken blijkt dat biologisch voedsel meer essentiële voedingsstoffen kan bevatten, zoals antioxidanten, dan conventioneel geteelde voeding.

Geen kunstmatige toevoegingen

Biologische producten bevatten geen kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsstoffen. Wat je ziet (en proeft!) is wat je krijgt.

Beter voor het milieu

Duurzaam landgebruik

Biologische boeren maken gebruik van wisselteelt, waardoor de grond vruchtbaar blijft. Ze gebruiken ook geen synthetische meststoffen die het grondwater kunnen vervuilen.

Minder vervuiling

Zonder de chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen die in de conventionele landbouw worden gebruikt, verminderen biologische boeren de hoeveelheid gifstoffen die in onze lucht en water terechtkomen.

Dierenwelzijn

Natuurlijk gedrag

Dieren in de biologische veehouderij hebben meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dat betekent dat kippen kunnen scharrelen en koeien kunnen grazen.

Geen preventieve antibiotica

In de biologische veehouderij is het gebruik van antibiotica uitsluitend toegestaan bij zieke dieren en niet preventief. Dit helpt om antibioticaresistentie te voorkomen.

Smaak!

Vraag het aan elke fijnproever en ze zullen het je vertellen: biologisch voedsel smaakt vaak beter. Dit komt omdat biologische gewassen de tijd krijgen om te groeien en rijpen, wat resulteert in rijkere smaken.

Ondersteuning van lokale boeren

Door biologische producten te kopen, ondersteun je vaak lokale boeren die duurzame landbouwmethoden hanteren. Dit kan de lokale economie stimuleren en zorgt voor een sterkere band tussen producent en consument.

Zijn er dan geen nadelen?

Natuurlijk, zoals met alles, zijn er ook nadelen verbonden aan biologische voeding. Het is vaak duurder en niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Maar als je de voordelen afweegt tegen de nadelen, zie je al snel dat de voordelen van biologische voeding opwegen tegen de extra euro’s.

Extra informatie

De impact van zout op de gezondheid
Het belang van water drinken
Wat zijn goede vetten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *