In beweging blijven, waarom is het belangrijk?

Ik wil het vandaag hebben over iets dat we allemaal weten dat we zouden moeten doen, maar soms wat moeite mee hebben – bewegen. Misschien heb je gehoord dat “zitten het nieuwe roken” is, en hoewel dit een beetje overdreven klinkt, zit er zeker een kern van waarheid in. Beweging is absoluut cruciaal voor een gezond leven, maar waarom precies? Hoeveel moeten we bewegen? En, misschien wel het belangrijkste, hoe kunnen we het leuk houden?

In beweging blijven, waarom is het belangrijk?

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Beweging is een van de hoekstenen van een gezonde levensstijl, maar het gaat veel verder dan alleen maar ons helpen om in vorm te blijven en gewicht te verliezen. Regelmatige lichaamsbeweging kan een enorm positief effect hebben op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Fysiek gezien kan beweging ons helpen om een gezond gewicht te behouden, onze spieren en botten sterk te houden, en het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker te verminderen. Het verhoogt ook onze energieniveaus, verbetert onze slaap en draagt bij aan een betere huidgezondheid.

Op mentaal gebied kan beweging de symptomen van depressie en angst verminderen, ons humeur verbeteren, onze hersenfunctie verbeteren en zelfs bijdragen aan een beter geheugen en denkvermogen.

Hoeveel moeten we bewegen?

Nu we weten waarom bewegen zo belangrijk is, rijst de volgende vraag: hoeveel moeten we eigenlijk bewegen?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten volwassenen tussen de 18 en 64 jaar minimaal 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week hebben. Dit komt neer op ongeveer 20-30 minuten per dag. Kinderen en jongeren moeten zelfs nog meer bewegen, namelijk minstens een uur per dag.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke beweging telt, zelfs als het gaat om kleine dingen zoals de trap nemen in plaats van de lift, of een korte wandeling maken tijdens je lunchpauze.

Hoe houd je bewegen leuk?

Oké, dus we weten dat bewegen belangrijk is en we weten hoeveel we moeten doen. Maar hoe houden we het leuk? Niemand wil vrijwillig iets doen dat als werken (of afzien) aanvoelt, toch? Hier zijn een paar tips om in beweging te blijven en ervan te genieten:

Vind iets dat je leuk vindt
Het is veel makkelijker om gemotiveerd te blijven als je iets doet dat je leuk vindt. Probeer verschillende activiteiten uit – misschien houd je van yoga, of misschien is hardlopen meer jouw ding.

Maak er een sociaal evenement van
Sporten met vrienden kan een geweldige manier zijn om het leuk te houden. Niet alleen maakt het de activiteit zelf leuker, maar het voegt ook een beetje gezonde concurrentie en motivatie toe.

Stel doelen
Het stellen van doelen kan je helpen om gemotiveerd te blijven en vooruitgang te boeken. Dit hoeven geen grote doelen te zijn – misschien wil je gewoon in staat zijn om zonder buiten adem te raken de trap op te lopen, of misschien wil je je eerste 1000 lopen (in aanloop naar die 10.000 stappen).

Varieer je routine
Als je steeds dezelfde oefening doet, kan het snel saai worden. Probeer verschillende activiteiten te mixen en matchen om het fris en interessant te houden.

Beloon jezelf
Het is belangrijk om je harde werk te erkennen en jezelf te belonen. Dit kan iets kleins zijn, zoals een warm bad na een training, of iets groters, zoals een nieuw paar hardloopschoenen als je een bepaald doel hebt bereikt.

Voldoende beweging is essentieel

Beweging is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. Het draagt bij aan onze fysieke en mentale gezondheid en kan ons helpen om ons beter te voelen en langer te leven. Maar het is ook belangrijk om het leuk te houden. Door activiteiten te vinden die we leuk vinden, doelen te stellen en onszelf te belonen, kunnen we een leven lang bewegen en ervan genieten.

Dus waar wacht je nog op? Sta op en beweeg! Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Extra informatie

Word baas over je tijd: een weg naar een gezondere levensstijl
Opgejaagd gevoel? Zo verban je de stress uit je lijf!
Ook jij kunt de kracht van ont-moeten ervaren!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *