Word baas over je tijd: een weg naar een gezondere levensstijl

Heb jij ooit het gevoel gehad dat de klok de baas speelt? Dat er gewoon niet genoeg uren in de dag zijn? En dat wanneer je eindelijk tijd hebt om te eten, je zo uitgehongerd bent dat je automatisch voor de snelste en meestal de minst gezonde optie kiest? Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens met dit dilemma te maken gehad. Als het een uitzondering betreft, is er nog niet zoveel aan de hand, maar we leven in een hectische maatschappij zodat het gevaar loert, dat uitzonderingen “de regel” lijken te worden.

Word baas over je tijd: een weg naar een gezondere levensstijl

De relatie tussen tijd en voeding

Laten we beginnen bij het begin. Waarom beïnvloedt tijd ons eetgedrag zo sterk? Wanneer we ons gehaast voelen, is onze natuurlijke neiging om voor de snelste, meest handige optie te gaan, ongeacht de voedingswaarde. In plaats van een gezonde maaltijd te bereiden, grijpen we naar de eerste zak chips of bestellen we een pizza. We weten allemaal dat dit niet de meest gezonde keuzes zijn, maar de tijdsdruk en het gemak zijn vaak te verleidelijk.

Je tijd beter beheren

Nu komt het goede nieuws: je kunt leren je tijd beter te beheren. Het vraagt wat planning en discipline, maar het resultaat is het zeker waard. Een belangrijke eerste stap is om te kijken naar je huidige tijdsbesteding. Waar gaat je tijd naartoe? Zijn er taken die je kunt delegeren of efficiënter kunt uitvoeren? Dit zal wat zelfreflectie en mogelijk wat aanpassingen in je dagelijkse routine vereisen, maar het kan een enorme impact hebben op je beschikbare tijd.

Voorbereiding is het halve werk

Een van de beste manieren om tijd te besparen en toch gezond te eten, is door voor te bereiden. Maaltijdvoorbereiding, of ‘meal prepping‘ zoals het in de hippe gezondheidswereld wordt genoemd, kan een echte gamechanger zijn. Besteed wat tijd in het weekend aan het voorbereiden van gezonde maaltijden voor de komende week. Het kan even duren om het onder de knie te krijgen, maar zodra je het doet, zal je je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund.

Blijf flexibel

Laten we realistisch zijn, het leven is onvoorspelbaar. Soms gebeuren er dingen die we niet hadden verwacht, waardoor onze zorgvuldig geplande schema’s in duigen vallen. Het is belangrijk om flexibel te blijven en bereid te zijn om je aan te passen. Misschien heb je een dag waarop je geen tijd hebt om te koken. Geen probleem! Zorg ervoor dat je altijd wat gezonde snacks in huis hebt voor die onvermijdelijke momenten van chaos.

Word de baas over je tijd

Tijd is een kostbaar goed, en het is essentieel dat we leren hoe we het meest efficiënt kunnen gebruiken. Door bewuste keuzes te maken over hoe we onze tijd besteden en door een beetje vooruit te plannen, kunnen we ervoor zorgen dat we tijd hebben voor wat echt belangrijk is: het voeden van ons lichaam met gezonde, voedzame maaltijden. Om je te helpen de baas te worden over je tijd, hierbij een korte cursus “Timemanagement”:

Timemanagement in een notendop

1. Prioriteer
Niet alle taken zijn gelijk geschapen. Leer het verschil tussen “urgent” en “belangrijk”. Gebruik de Eisenhower Box om je taken te categoriseren: dringend en belangrijk, belangrijk maar niet dringend, dringend maar niet belangrijk, niet dringend en niet belangrijk.

2. Plan vooruit
Gebruik een planner of digitale kalender om je dagen en weken in kaart te brengen. Zorg ervoor dat je tijd inplant voor werk, ontspanning, en onverwachte verstoringen.

3. Tijd blokkeren
Cluster soortgelijke taken samen om je focus te maximaliseren en de tijd die je verspilt aan het wisselen van taken te minimaliseren.

4. De Pomodoro Techniek
Werk gedurende 25 minuten, neem dan een pauze van 5 minuten. Na vier van deze cycli, neem je een langere pauze van 15-30 minuten. Dit helpt je om je focus te behouden en burn-out te voorkomen.

5. Leer ‘nee’ zeggen
Je tijd is beperkt. Als je je op te veel dingen tegelijk richt, doe je ze waarschijnlijk allemaal half. Durf nee te zeggen tegen taken die je niet kunt of wilt doen.

6. Delegeren
Als er taken zijn die door iemand anders kunnen worden gedaan, geef ze dan door. Dit geeft je meer tijd om je te concentreren op de taken die alleen jij kunt doen.

7. Vergeet niet te ontspannen
Rust en ontspanning zijn net zo belangrijk als werk. Zorg ervoor dat je tijd inplant om te ontspannen en je batterijen op te laden.

Dus trek je superheldencape aan, zwaai je toverstaf van tijdsmanagement en word baas over je tijd! En vergeet niet, een gezonde levensstijl is een reis, geen bestemming. Dus blijf lachen, blijf proberen en blijf gezond.

Extra informatie

Opgejaagd gevoel? Zo verban je de stress uit je lijf!
Ook jij kunt de kracht van ont-moeten ervaren!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *