Ook op de camping kun je kiezen voor gezonde voeding!

De zon schijnt, de kinderen zijn vrij van school, en de zomervakantie is in volle gang. Voor veel gezinnen betekent dit één ding: het is tijd om te gaan kamperen! Het is de perfecte manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven, om te genieten van de natuur en om kwaliteitstijd met je dierbaren door te brengen. Van Frankrijk tot Canada, en van Australië tot Nederland, gezinnen pakken hun kampeeruitrusting in en vertrekken naar hun favoriete camping voor een welverdiende vakantie.

Ook op de camping kun je kiezen voor gezonde voeding!

Gezonde eetgewoonte overboord?

Maar wacht even! Betekent een vakantie op de camping ook dat we onze gezonde eetgewoonten overboord gooien? Absoluut niet! Al te vaak associëren we kamperen met ongezonde, verwerkte voeding – denk aan ingeblikt voedsel, marshmallows en hotdogs. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Zelfs op de camping kun je bewust kiezen voor een gezonde maaltijd, zonder daarbij in te leveren op smaak of gemak.

In deze blogpost gaan we de misvatting uit de wereld helpen dat kampeermaaltijden niet gezond kunnen zijn. Van de planning tot de uitvoering, en zelfs een paar heerlijke recepten om je op weg te helpen. Op die manier kun jij vooral heel veel genieten van een ontspannen en vooral gezonde vakantie.

Plannen en voorbereiden

Het geheim van gezond eten op de camping ligt in de voorbereiding. Begin met het maken van een maaltijdplan. Bedenk wat je wilt eten tijdens je campingtrip en maak een boodschappenlijst. Kies voor verse, niet-bederfelijke ingrediënten die je eenvoudig kunt meenemen en bereiden.

Zorg voor voldoende eiwitbronnen zoals bonen, linzen en noten. Vergeet ook de gezonde koolhydraten niet, zoals volkoren brood, quinoa, zoete aardappelen en fruit. Voeg kleur toe aan je maaltijden met groenten zoals paprika’s, spinazie en tomaten. Ze zijn niet alleen voedzaam, maar maken je maaltijden ook levendig en aantrekkelijk!

Kookgerei

Natuurlijk moet je ook rekening houden met wat je meeneemt om mee te koken. Een draagbaar gasfornuis en een paar potten en pannen zijn onmisbaar. Ook een koelbox is nuttig, vooral als je verse producten en vlees wilt meenemen. Nu je weet hoe je je moet voorbereiden, laten we eens kijken naar enkele eenvoudige maar gezonde kampeerrecepten.

Recept 1: Volkoren pasta met tonijn en groenten

Een eenvoudige, gezonde maaltijd die je in één pan kunt bereiden! Je hebt nodig:

  • 250g volkoren pasta
  • 1 blik tonijn in water
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • Olijfolie, zout en peper naar smaak

Kook de pasta in een grote pan met water. Zodra de pasta is gekookt, gooi je die in een anderen bak en fruit je de ui en knoflook in de pan met wat olijfolie. Voeg de paprika en courgette toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tonijn toe en meng goed. Als laatste kun je de gekookte pasta toevoegen, meng goed, breng op smaak met zout en peper en serveer!

Recept 2: Quinoa salade met groenten en feta

Een frisse, voedzame salade die je van tevoren kunt maken en in de koelbox kunt bewaren.

  • 1 kopje quinoa
  • 1 komkommer, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 200g feta, in blokjes
  • Olijfolie, citroensap, zout en peper naar smaak

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Meng in een grote kom de quinoa, komkommer, paprika en feta. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper en meng goed. Bewaar in de koelbox tot het tijd is om te eten.

Recept 3: Zoete aardappel met bonen en avocado

Een vullende, voedzame maaltijd die rijk is aan eiwitten en gezonde vetten.

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 blik zwarte bonen
  • 1 avocado, in blokjes
  • Olijfolie, zout en peper naar smaak

Prik de zoete aardappelen met een vork rondom in en bak ze in de kolen van het kampvuur tot ze zacht zijn. Verwarm de zwarte bonen in een pan. Snij de zoete aardappelen open, vul ze met de zwarte bonen en de blokjes avocado. Breng op smaak met zout en peper en geniet!

Recept 4: Gegrilde kip met maïs, courgette en paprika

Laten we voor de barbecue niet vergeten, want ook daar kun je heerlijke (en gezonde!) gerechten op maken!

  • 4 kipfilets
  • 2 maïskolven
  • 2 courgettes
  • 2 paprika’s (kleuren naar keuze)
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: je favoriete kruiden of marinade voor de kip

Begin met het voorbereiden van de kip. Bestrijk de kipfilets met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Als je wilt, kun je ze ook marineren met je favoriete kruiden of marinade. Laat de kipfilets minstens 30 minuten rusten om de smaken te laten intrekken.

Terwijl de kipfilets marineren, bereid je de groenten voor. Snijd de maïskolven doormidden en de courgettes in plakken van ongeveer 1 cm dik. Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadjes.

Bestrijk de groenten licht met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper.

Verwarm je barbecue voor op middelhoog vuur. Grill de kipfilets en groenten tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 6-8 minuten per kant voor de kipfilets, 10-15 minuten voor de maïskolven, en 4-5 minuten per kant voor de courgettes en paprika’s.

Laat de kipfilets even rusten voordat je ze serveert met de gegrilde groenten.

Geniet van de vakantie en kom gezond en uitgerust weer terug!

Extra informatie

Voordelen van biologische voeding
Drie heerlijke, gezonde salades voor tijdens de hitte
Gezonde alternatieven op het stokbrood bij de BBQ
Het belang van een eetdagboek
Met deze tips weersta je de snackverleiding!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *