Hoe belangrijk is de omgeving bij een gezonde levensstijl?

We hebben allemaal wel eens de zin gehoord: “Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.” Maar wist je dat dit principe verder gaat dan alleen de mensen? Het omvat ook de fysieke omgeving waarin je je bevindt en de digitale werelden die je verkent. Je omgeving speelt dus een belangrijke rol als je toe wilt werken naar een gezonde levensstijl.

Hoe belangrijk is je omgeving bij een gezonde levensstijl?

Wat is een gezonde leefomgeving?

Een gezonde leefomgeving is een omgeving die de gezondheid en het welzijn van mensen ondersteunt en stimuleert. Dit omvat zowel de fysieke omgeving (zoals je huis, je werkplek, de buurt waarin je woont, en de natuurlijke omgeving rondom je) als de sociale en digitale omgeving (zoals je vrienden, familie, collega’s en wat je consumeert op sociale media en het internet). Hier zijn een paar kenmerken van een gezonde leefomgeving:

Fysieke omgeving

Een gezonde fysieke omgeving is schoon, veilig en ondersteunt een gezonde levensstijl. Dit betekent bijvoorbeeld dat er genoeg ruimte is voor fysieke activiteiten, er makkelijk toegang is tot gezond voedsel en er voldoende mogelijkheden zijn voor ontspanning en herstel. Bovendien betekent het ook dat de omgeving vrij is van schadelijke stoffen zoals luchtvervuiling, lawaai, en chemische vervuiling.

Je fysieke omgeving: thuis, werk en daarbuiten

Het decor waar je elke dag in leeft, speelt een cruciale rol in je gezondheidsreis. Als je thuiskomt in een huis vol met ongezonde snacks, dan wordt het lastig om die te weerstaan. Maak je thuisomgeving zo gezondheidsvriendelijk mogelijk: vul je koelkast met gezonde voeding, maak een gezellig hoekje waar je kunt mediteren of yoga kunt doen, en zorg voor genoeg ruimte waar je kunt bewegen.

Hetzelfde geldt voor je werkplek. Als je veel tijd zittend doorbrengt, zorg dan voor regelmatige beweging. Sta elk uur op, loop rond, stretch. Is er een trap? Gebruik die in plaats van de lift. En probeer, indien mogelijk, je lunchpauze te gebruiken voor een wandeling buiten.

Sociale omgeving

Een gezonde sociale omgeving bestaat uit mensen die je steunen en aanmoedigen in je streven naar een gezonde levensstijl. Dit zijn mensen die je waarden delen, die je aansporen om gezond te eten, regelmatig te bewegen, voldoende te rusten, en die je steunen tijdens moeilijke tijden.

De kracht van je sociale kring

Stel je eens voor: je probeert gezonder te eten, maar iedereen in je huis is verslaafd aan junkfood. Zou het makkelijk zijn om je aan je gezonde voornemens te houden? Waarschijnlijk niet. Daarom is het belangrijk om te omringen met mensen die dezelfde waarden delen als jij. Mensen die snappen waarom je bepaalde keuzes maakt, mensen die je steunen en je stimuleren om door te gaan.

Een ondersteunende sociale kring kan een ongelofelijke kracht zijn bij het bereiken van je gezondheidsdoelen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd doorbrengt met mensen die een gezonde levensstijl aanmoedigen, het kan het verschil maken tussen succes en mislukking.

Digitale omgeving

Een gezonde digitale omgeving is er een die je gezondheid en welzijn bevordert, in plaats van ondermijnt. Dit betekent dat je selectief bent in welke content je consumeert op sociale media en het internet. Het is het beste om accounts en websites te volgen die een evenwichtig en realistisch beeld geven van gezondheid en welzijn, en die je inspireren en motiveren, in plaats van je onzeker of overweldigd te maken.

Digitale invloeden: social media en internet

Hoewel de digitale wereld niet tastbaar is, heeft deze een ongelooflijke invloed op ons leven, inclusief onze gezondheid. Social media kan een krachtig instrument zijn om je te motiveren en te inspireren, maar het kan ook leiden tot onrealistische verwachtingen en negatieve zelfperceptie.

Probeer accounts te volgen die een gebalanceerd beeld geven van gezondheid, met nadruk op alle aspecten van welzijn, waaronder mentale gezondheid. Maak gebruik van internet om nieuwe gezonde recepten te vinden, bewegingsplannen te maken of meditatievideo’s te volgen. Maar vergeet niet dat niemand perfect is, ook niet de mensen die het op social media lijken te zijn!

Mentale omgeving

Tot slot is een gezonde mentale omgeving essentieel. Dit betekent een omgeving die stress vermindert en mentaal welzijn bevordert. Het creëren van een rustige, rustgevende ruimte in je huis, het hebben van een steunnetwerk van vrienden en familie om mee te praten, en het hebben van toegang tot mentale gezondheidsdiensten zijn allemaal onderdeel hiervan.

De kracht van de mentale omgeving: denk je weg naar een gezondere levensstijl

Een gezonde mentale omgeving bevordert positieve gedachten en emoties en helpt ons om te gaan met stress en negativiteit. Het omvat het vermogen om bewust te zijn van en om te gaan met onze emoties, het vermogen om stress te beheersen, een positieve houding te hebben, en veerkrachtig te zijn in het licht van tegenslagen.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je probeert om regelmatig te sporten als onderdeel van je streven naar een gezondere levensstijl. Je mentale omgeving zal sterk bepalen hoe succesvol je bent in het bereiken van dit doel. Als je bijvoorbeeld voortdurend negatief denkt over sporten – “Ik ben niet sterk genoeg”, “Ik haat sporten”, “Ik zal nooit in staat zijn om dit vol te houden” – dan zal het veel moeilijker voor je zijn om gemotiveerd te blijven en door te zetten. Dit soort negatieve zelfpraat kan je zelfvertrouwen ondermijnen en je inspanningen om een gezondere levensstijl te bereiken saboteren.

Aan de andere kant, als je mentale omgeving positief is – je moedigt jezelf aan, je erkent en viert je inspanningen, je behandelt misstappen als tijdelijke obstakels in plaats van falen – dan zal het veel makkelijker voor je zijn om je aan je fitnessdoelen te houden. Je zult jezelf zien als iemand die in staat is om te sporten en te genieten van fysieke activiteit, wat je motivatie en doorzettingsvermogen zal versterken.

Verander je omgeving, verander je leven. Je bent slechts één beslissing verwijderd van een compleet andere levensstijl.

Extra informatie

De verrassende impact van sociaal contact op onze gezondheid
Voordelen van biologische voeding
De kracht van positief denken op je gezondheid
Hoe bereik je je doel? Stappen naar een gezondere levensstijl!
Word baas over je tijd: een weg naar een gezondere levensstijl
Opgejaagd gevoel? Zo verban je de stress uit je lijf!
Ook jij kunt de kracht van ont-moeten ervaren!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *